Bursa-İzmir Otoyolu’nun müteahhit firma ve Karayolları Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan yeni geçiş güzergahının resmi makamlara açıklama ve danışma yapılmadan Eylül ayında kamuoyuna sunulduğunu söyleyen Bursa Otoyol Platformu temsilcileri, “Sulama sahaları, zeytinlikler ve birinci sınıf tarım arazilerinden geçen bu güzergah, Bursa için tam bir felakettir. Biz otoyola değil, güzergaha karşıyız” dediler.
Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) ve Bursa Otoyol Platformu’nun temsilcileri, Bursa-İzmir Otoyolu geçiş güzergahına ilişkin yapılan değişiklikleri düzenlenen geniş katılımlı toplantı ile masaya yatırdı. BAOB Dönem Sözcüsü Mesut Topcu, akademik odaların başkan ve temsilcilerinin yanı sıra Mustafakemalpaşa Belediyesi, İl Genel Meclisi, Nilüfer Kent Konseyi, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Karacabey Ziraat Odası, Yeşil Bursam Derneği, Mustafakemalpaşa Ziraat Odası, DOĞADER, Mustafakemalpaşa Ticaret Borsası, Mustafakemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi, Mustafakemalpaşalılar Derneği, Mustafakemalpaşa Çevre Koruma Derneği, Mustafakemalpaşa Kültür ve Sanat Derneği ile Mustafakemalpaşa Ticaret ve Sanayi Odası’ndan yetkililerin de hazır bulunduğu toplantı, BAOB Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi.
Toplantıda ilk olarak söz alan BSMMMO Başkanı ve BAOB Dönem Sözcüsü Mesut Topcu, Bursa’yı ilgilendiren ‘Bursa-İzmir Otoyolu’nun geçiş güzergahı gibi önemli bir konuya duyarsız kalmayarak görüş ve önerilerini paylaşmak adına toplantıya katılan tüm temsilcilere teşekkürlerini iletti. Akademik odaların temsilcileri olarak, Bursa’yı ilgilendiren konulara karşı duyarsız kalmadıklarını dile getiren Mesut Topcu, ilgili platformlarda bileşenler olarak görüş ve düşüncelerini kamuoyu ile paylaştıklarının altını çizerek, sözü toplantıya iştirak eden katılımcılara bıraktı.
TARIM ARAZİLERİ İÇİN FELAKET
Toplantıya katılan platform temsilcileri, Bursa-İzmir Otoyolu’nun geçiş güzergahına ilişkin 2011 yılı Nisan ayında ortaya konulan ve Uluabat Gölü’nün güneyinden (Bursa-Mustafakemalpaşa-Susurluk) geçen ilk projeye, göl ve RAMSAR koruma alanını dikkate alarak alternatif bir ek proje hazırlandığını bildirdiler. Hazırlanan alternatif projenin müteahhit firma ve Karayolları Genel Müdürlüğü’nce dikkate alınmadığını savunan Bursa Otoyol Platformu temsilcileri, 2011 yılı Eylül ayında bu defa Uluabat Gölü’nün kuzeyinden (Bursa-Karacabey-Susurluk) geçen ikinci bir projenin müteahhit firma ve Karayolları Genel Müdürlüğü’nce kamuoyuna sunulduğunu kaydettiler. Toplantıda söz alan Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, “Bugün yapılacak hata, geleceğin hatası olur. Otoyolun yanlış bir güzergahta olması, en çok tarım kesimini zarara uğratır. Bu yüzden, birlikte hareket etmeli ve bölge halkını bilgilendirmeye yönelik çalışmalar yürütmeliyiz” dedi. Bursa-İzmir Otoyolu’nun müteahhit firma ve Karayolları Genel Müdürlüğü’nce kamuoyuna sunulan geçiş güzergahına ilişkin yaptıkları çalışmayı katılımcılarla paylaşan Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ertuğrul Aksoy ise “Yeni güzergah, büyük sakıncalar içermektedir. Bu güzergah hattı Bursa-Karacabey arasında birinci ve ikinci sınıf tarım arazilerinden, zeytinliklerden ve birinci sınıf sulak ova arazilerinden geçmektedir. Bu güzergah, sulama sahaları, zeytinlikler ve tarım arazileri için tam bir felakettir” dedi. Aksoy’un ardından söz alan Nilüfer Kent Konseyi Genel Sekreteri Mehmet Kartal ise yaptıkları araştırmalarda, güzergahın çevresel etki değerlendirme raporlarına uygun olmadığının tespit edildiğini kaydetti. Bu veriler çerçevesinde detaylı bir hazırlık yapılarak rapor hazırlanması gerektiğini de bildiren Mehmet Kartal, “Raporu İngilizce’ye de çevirip, yurt dışında ki kredi kurumlarına sunarak, projenin çevresel etkilerini gündeme getirmeliyiz” diye konuştu.
TOPRAĞIMIZA SAHİP ÇIKMALIYIZ
Toplantıda söz alan Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca da yöre halkının bilgilendirilmesine yönelik çalışmaların da büyük önem taşıdığını kaydetti. Konuşmasında, projenin sadece kara dönük adımlar olduğunu savunan Bursa Tabip Odası Başkanı Kayıhan Pala ise Bursa’nın tarım kenti kimliğinden uzaklaştırılmaya çalışıldığını iddia etti.
DOĞADER Yönetim Kurulu Üyesi Seyit Ali Geçici ise konuşmasında şunları söyledi: “Biz, bu topraklara sahip çıkmak zorundayız. Otoyolun geçtiği hiçbir yere faydası yoktur. Otoyolun kamuoyuna sunulan güzergah hattı, tarım alanlarının adeta katledilmesidir.” Geçici’nin ardından konuşan TMMOB Bursa İKK Sekreteri Fikri Düşünceli ise “Üretilmeyen tek şey topraktır. Toprağı yok etmeye yönelik olan bu güzergahın reddi için elimizden geleni yapmalıyız. Kentin diğer kuruluşlarını da gücümüze katarak, Bursa’nın geleceğini kurtarmalıyız” dedi. Bursa-İzmir Otoyolu güzergahına ilişkin haritalar üzerinden hazırlanan slayt sunumla devam eden toplantıda, platform temsilcileri ortak kararlarının kamuoyu ile paylaşılması, bölge halkına konuyla ilgili bilgi verilmesi, güzergahın zararları hususunda detaylı bir rapor hazırlanarak ilgili kişi ve kurumlara iletilmesi hususunda çalışmalar yürüteceklerini de kaydettiler.
.
.
Mustafakemalpaşa Belediye Gelişmelerini takip edin.