MUSTAFAKEMALPAŞA BELEDİYESİ | Resmi İnternet Sitesi
Türkçe
/ / /

Nikah İşlemleri

3080 Sayılı Evlenme YönetmeliÄŸi’nin ilgili maddeleri ve genelgelerine göre evlenme baÅŸvurularının kabul edilmesi, MustafakemalpaÅŸa Belediye BaÅŸkanı adına vekaleten evlenme akdinin gerçekleÅŸtirilmesi ve MustafakemalpaÅŸa Nüfus MüdürlüÄŸü'ne bildirim yapılması, Evlendirme MemurluÄŸu'nun sorumluluÄŸunda bulunmaktadır.

MustafakemalpaÅŸa Evlendirme MemurluÄŸu’na evlilik müracaatları hafta içi her gün 10:00-12:00 ile 13:00-16:00 saatleri arasında kabul edilmektedir.

EVLENME İŞLEMLERİNE AİT İSTENEN BELGELER

- Çifte ait nüfus cüzdanlarının asılları,

- Çiftlerin aile hekimlerine müracaat ederek evlilik için alacakları saÄŸlık raporları,

- Evlendirme Memurluğu tarafından verilecek evlenme ehliyet belgeleri,

- Son 6 ay içinde, ön cepheden çekilmiÅŸ ÅŸekilde olan 3’er adet vesikalık fotoÄŸraf,

- MustafakemalpaÅŸa Belediyesi AÄŸaçlandırma Fonu Vakıfbank TR48 0001 5001 5800 7290 1660 95 numaralı İBAN hesabına yatırılacak olan 90 TL’lik banka dekontunun 2 adet sureti,

- Belediye Evlendirme Birimi'ne müracaat esnasında elden ödenecek Aile Cüzdan Ücreti için yatırılacak 445,00 TL.’lik belgenin 1 adet sureti.

- Nikah tarih ve saati, baÅŸvuru sonrasında nikah memuru tarafından çiftlerin istediÄŸi tarih de göz önünde bulundurularak belirlenmektedir.

- Evlenecek olan çiftlerin müracaat için birlikte gelmeleri gerekmektedir.  

- Evlenmeye esas belgelerin geçerlilik süresi 6 aydır.           

- BoÅŸanmanın kesinleÅŸmesinden itibaren 300 günü dolmayan kadınların Aile Mahkemesi’nden iddet müddetinin kaldırılması kararı almaları zorunludur. Mahkeme kararının aslı müracaat esnasında teslim edilecektir.  

EVLENME ENGELLERİ

1.Hısımlık;

-Üst soy ve alt soy arasında, kardeÅŸler arasında, amca dayı hala ve teyze ile yeÄŸenleri arasında,

-Kayın hısımlığı meydana getirmiÅŸ olan evlilik sona ermiÅŸ olsa bile eÅŸlerden biri ile diÄŸerinin üst soy ve alt soyları arasında,

-Evlat edinen ile evlatlığın veya bunlardan biri ile diÄŸerinin çocukları torunları ve eÅŸi arasında evlenme yapılamaz             

2. Evli olmak;

Nüfus kaydına göre evli görünen bir kimse yeniden evlenemez. Müracaat sırasında önceki evliliÄŸin ölüm boÅŸanma veya evliliÄŸin her hangi bir sebeple mahkeme kararı ile son bulmuÅŸ olması halinde evlenme engeli ortadan kalkar. Ancak buna raÄŸmen bu durum aile kütüklerine tescil edilmedikçe yeniden evlenme akdi yapılamaz.

3.Kadın için kanuni bekleme süresinin dolmamış olması;

BoÅŸanmış, evliliÄŸin geçersiz olduÄŸuna hükmedilmiÅŸ veya kocası ölmüÅŸ kadın boÅŸanma veya evliliÄŸin geçersizliÄŸine dair mahkeme kararı olmadan veya kocasının ölüm tarihinden itibaren 300 gün geçmedikçe yeniden evlenemez. Ancak kadın 300 günlük süre dolmadan önce doÄŸum yaptığı veya mahkemece bu sürenin kısaltılmasına veya kaldırılmasına karar verildiÄŸi takdirde bu bekleme süresi ortadan kalkar.

4.Gaiplik durumunda;

GaipliÄŸine karar verilen kiÅŸinin eÅŸi mahkemece evliliÄŸin feshine karar verilmedikçe yeniden evlenemez.

5.Sağlık raporunun bulunmaması durumunda evlenemez.

DİĞER HUSUSLAR

- Kızlık soyadını kullanmak isteyenler müracaat iÅŸlemi esnasında kayıt masasından soyadı dilekçesini doldurmak zorundadırlar .

- 16 yaşını doldurup, 17 yaşından gün alan adaylar Aile Mahkemesi’nden izin belgesi, 17 yaşını bitirip 18 yaşından gün alan adaylar baÅŸvuru esnasında anne ve babalarının da (nüfus cüzdanlarıyla) bulunması gerekmektedir. Anne baba gelemeyecek durumda ise noterden alınmış anne baba muvafakatnamesi ile evlenebilirler. Anne veya babadan biri ölmüÅŸ veya ayrılmış ise velayet nüfus kaydı ile belgelenecektir. 

YABANCI UYRUKLU KİŞİLER İÇİN GEREKLİ BELGELERİ

- Pasaport aslı

- DoÄŸum belgesi

- Evlenme ehliyet (bekarlık) belgesi

- Türkiye’den İl SaÄŸlık MüdürlüÄŸü’nden saÄŸlık raporu

- 3 adet fotoÄŸraf

ALMANYA-HOLLANDA-AVUSTURYA-İSPANYA-İTALYA-LÜKSEMBURG-PORTEKİZ İSVİÇRE-MOLDOVA-YUNANİSTAN

Bu ülkelerin vatandaÅŸları ülkelerinden doÄŸum belgesi ve evlenme ehliyet belgesini 20 numaralı sözleÅŸme gereÄŸi uluslararası çok dilli alacaklardır. (FORMÜL A/FORMÜL B)

İNGİLTERE

Bu ülkenin vatandaÅŸları İstanbul BaÅŸkonsolosluÄŸu veya Ankara BüyükelçiliÄŸi’nden affidavit medeni hale iliÅŸkin yeminli beyannameyi alıp İstanbul'daki İlçe Kaymakamlığı  veya Ankara’daki DışiÅŸleri Bakanlığı’na onaylattıracaklardır.

FAS

Bu ülkenin vatandaÅŸları İstanbul'daki Fas BaÅŸkonsolosluÄŸu  veya Ankara Fas BüyükelçiliÄŸi’nden evlenme ehliyet belgesini alıp İstanbul'daki konsolosluÄŸun bulunduÄŸu İlçe Kaymakamlığı’na veya Ankara'daki DışiÅŸleri Bakanlığı’na onaylattıracaklardır.

DiÄŸer ülke vatandaÅŸları  ise kendi ülkelerinden evlenme ehliyet (bekarlık) belgesi ve doÄŸum belgesini Lahey Devletler Özel Hukuku SözleÅŸmesi gereÄŸi apostil tasdikli alacak,Türkiye'de yeminli tercüman ile notere onaylatıp tercümesi ve aslını getireceklerdir. Belgelerde eÄŸer apostil yoksa ise bu belgeleri kendi ülkesindeki Türk BüyükelçiliÄŸi’ne veya İstanbul'daki kendi ülke konsolosluÄŸu ile konsolosluÄŸun bulunduÄŸu İlçe  Kaymakamlığı'na yada Ankara'daki kendi ülke büyükelçiliÄŸi ile Türk DışiÅŸleri Bakanlığı'na onaylatacaklar.

 

BaÅŸvuru Yeri : MustafakemalpaÅŸa Belediyesi - Evlendirme Birimi

Adres             : MustafakemalpaÅŸa Belediyesi Ek Hizmet Binası- Hamzabey Mah. Korucubaşı Sok. No:1 /1 16500 MustafakemalpaÅŸa/BURSA

Telefon          : 444 3 815 Dahili : 2488 - 2489

E-Bülten Üyelik