


BURSA ÅžAPKASININ SON USTASI
MustafakemalpaÅŸa Belediye BaÅŸkanı Mehmet Kanar, ilçede 53 yıldır meÅŸhur Bursa ÅŸapkası üreten mesleÄŸin son temsilcisi Hüseyin DoÄŸualp'i iÅŸyerinde ziyaret etti.
73 yaşındaki zanaatkar Hüseyin DoÄŸualp, Bursa, Balıkesir, İstanbul ve 8 köÅŸeli Elazığ ÅŸapkası üreterek geçimini saÄŸlarken hazır giyimin çoÄŸalmasıyla ÅŸapkacılık mesleÄŸinin yok olmaya yüz tuttuÄŸunu belirtti.
DoÄŸualp, "1965 yılında çırak olarak çalışmaya baÅŸladım. 2,5 lira haftalık alırdım. Asker dönüÅŸü kendim dükkân açtım. Ustanın dükkânını devraldım. Günlük 5-10 ÅŸapka dikerdim. Åžapkaya raÄŸbet olmadığı gibi bu iÅŸi devam ettirecek çırak da yok. Åžu anda sipariÅŸ üzerine ÅŸapka dikiyorum. Biz bu iÅŸin son temsilcisiyiz" dedi.
100 bin nüfuslu ilçede tek ÅŸapka üreticisi kendisinin kaldığını ifade eden Hüseyin DoÄŸualp eski bir kültürü yaÅŸatmaya çalıştığını, yaptığı ÅŸapkaların hepsinin el emeÄŸi olduÄŸunu ve konfeksiyonlar tarafından yapılamayacağını anlattı. 4 farklı model ÅŸapka ürettiÄŸini söyleyen Hüseyin usta bizim yöremizde en çok tercih edilen Bursa ÅŸapkasıdır. İyi bir Bursa ÅŸapkası 100 TL ifadesini kullandı.
Hüseyin DoÄŸualp, Åžapka 2 numaradan 10 numaraya kadar dikilir. Türkiye genelinde ortalama ÅŸapka 5 numaradır. Åžapka kumaşının üzerine biçme kalıbı konur, sabun ile çizilir. Makas ile kesilir. Dikim bitince aÄŸaçtan yapılmış ütü kalıbına konur, buharın içine konur, ütülenir. Åžapka dikim aÅŸamaları: Istampa (mukavva), tela yapıştırma, dikme, kalak (siperlik) takma, astarlama, kalıplama ve ütüleme, çıtçıt, kâğıt yerleÅŸtirme ÅŸeklinde gerçekleÅŸir dedi.
Bursa’nın son ÅŸapka ustası Hüseyin DoÄŸualp’i ziyarette bulunan BaÅŸkan Kanar; ‘MustafakemalpaÅŸa’mızın, belki Bursa’mızın, belki bölgemizin son ÅŸapka ustası Hüseyin Amca’mızın yanındayız. Nasıl ÅŸapka yapılır, hangi aÅŸamalardan geçer, hepsini tek tek gördük. Hüseyin Amca’mız mesleÄŸinin son temsilcisi, gönül isterdi ki bu meslek devam etsin. Artık endüstriyel, fabrikaya döndü her ÅŸey. El emeÄŸi göz nuru burada hem ÅŸapka üretiyor, hem de sipariÅŸ üzerine yelek üretiyor. Kendisini tanıdığıma çok memnun oldum, bir ustayla bir zanaatkarla birlikte olmaktan son derece mutlu olduk. İnÅŸallah bu meslekler son bulmazlar, tarih boyunca devam ederler, ne yazık ki çırak yanında olmadan çalışıyor, Bu tarihi yaÅŸatmak istedik. Tema Vakfı BaÅŸkanımız Rasim Balaban, hocamız bu ÅŸahitliÄŸimize ortak oldu. Hem Rasim Hocama hem de son ustamız Hüseyin amcama teÅŸekkür ediyorum. Elleri dert görmesin Allah uzun ömürler versin.’’ İfadelerini kullandı.